Lummiga trädgårdar

 

 

 

Hur kom jag på att jag ville bli trädgårdsmästare?

Jag arbetade på ett företag och trivdes enormt med arbetskamraterna, jag längtade till jobbet på söndagarna. Efter en omorganisation så fick jag valet att säga upp mig själv eller hamna på en kundtjänst/callcenter. Jag valde kundtjänst!

Jag vantrivdes redan från början! Det var stressigt och där hade kollegerna inte ens andrum att prata med varandra. samtalen var avlyssnade och fick feedback på allt vi missade att tala om för kunderna, det vat väldigt stressande och deprimerande. Eftersom klimatet var så stressigt så stressade man även på lunchen… nog om det. Jag pratade mycket med chefen och fick enormt stöd av henne, jag fick till och med gå ner i tid för att överhuvudtaget stå ut. Jag pratade även med personalansvarig om det fanns annan tjänst men de höll precis på med en ny omorganisation så det fanns inga. Jag pratade med läkare och facket men alla tyckte att jag skulle säga upp mig. Det var inget lätt beslut.

Jag visste att jag hade 45 dagars karens men jag trodde att de skulle börja ticka när jag anmälde mig på arbetsförmedlingen… döm om min förvåning… De dagarna börjar ticka när a-kassan har fått alla mina papper i ordning, det kommer dröja eftersom de hela tiden skickar tillbaka med begäran om mer underlag. 

 (lånad av google)

 

Jag började fundera mer och mer på att jobba med blommor, kollade efter floristutbildning men den var väldigt dyr. Hittade en grundkurs i trädgård.

23/8: mailade jag Medborgarskolan, jag frågade om det fanns plats kvar på ”Stora Trädgårdsgrund-kursen”. OM jag kommer in på kursen får jag låna pengarna av mina svärföräldrar. Tack ni är bäst!

9/9: Fick jag mail från Medborgarskolan om att jag var välkommen lördag 11/9, Tjohoo. Min dröm börjar ta form.

11/9: Kursstart, mötte Annika i trapphuset. Vi jobbade på American Express innan hon slutade för att öppna hunddagis. På kursen var det mycket information och trevliga kurskolleger. Vi gick även en promenad till Vasaparken och tittade på träden och buskarna, kursledaren berättade vad alla hette och hur vi skulle känna igen de. Jag kommer ihåg några!! Vi fick i läxa att rita av en rabatt och skriva upp alla perenner och ta reda på när de ska klippas o hur. Vilket väderstreck rabatten var i.

12/9: Kursdeltagarna möttes i Stureby, vi ska beskära 2 äppelträd och 1 plommonträd. De träden hade kursledaren redan trimmat tidigare år så vi behövde endast klippa skadade/döda grenar och endel vattenskott.

Men vi tog bort döda grenar i ett buskage av syren och en död cypress. ”När vi ändå var där”

Vi skulle även röja på en grannes tomt, där hade de inte klippt på många år. Det var 2 äppelträd som såg ut som tallar och ett päronträd. Träden var ca 5 meter höga och en häck växte ända upp till trädgrenarna. Vi beskar träden rejält och trimmade häcken så man kunde se skillnad på träd och häck. Resultatet var otroligt.

Jag tog tyvärr inga bilder, det hade varit kul att se före – efter bilder. 

4/10 Thomas har delat ur flyers i området häromkring, imorse ringde en kille som ville ha hjälp med sin tomt. Jag sa att vi kommer förbi och tittat på den ikväll. När vi kom dit var huset helt svart men det stod 2 stora bilar på infarten. Efter 2 påringningar öppnade han. Han ville ha hjälp och råd om MYCKET men jag börjar beskära hans lilla äppelträd och så ville han flytta på några buskar. Resten får nog någon annan göra… han ville gräva upp en Berberishäck som var minst 50 meter lång.  Även flytta ihop en häck med Thujor. Han ville ha någon annan häck för insynen men han ville inte underhålla den. Han hade en kompis som var trädgårdsmästare, det kändes konstigt att han inte rådfrågat honom. Jag rådfrågade Tina (kursledaren) om vilken häck hon skulle rekommendera.

5/10 Packade ”dra-maten” med spade, stångsekatör och annat smått o gott. Det var lite läskigt att klippa äppelträdet ensam men efter en stund tänkte jag inte på det. Jag fortsatte med Spirea-häcken, han ville inte plantera för tomrummet utan jag skulle bara trimma den på hans sida. Det som tog tid var att klippa ner allt i sopsäckar.

6/10 Idag ringde en man som ev ville ha hjälp i sin trädgård. Han ska återkomma när han har bestämt sig.